7.5.2007

Palautetta IRC-Gallerialle

Saamani jäähyn takia kirjoittelin hieman sähköpostia IRC-Gallerialle. Kaipa tuosta olisi paremmankin jutun saanut, mutta väsyneenä ja kiireisenä en jaksa enempää panostaa.

Palautetta saamastani jäähystä

Tänä aamuna koin ikävän yllätyksen, kun huomasin joutuneeni jäähylle IRC-Galleriassa. Syynä oli kuuluminen 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C1 -yhteisöön.

Ymmärrän kyllä, että sivustolla on oikeus laittaa jäähylle tai poistaa käyttäjien tunnuksia ihan miten ylläpitäjät itse päättävät. Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ollut mistään laittomaksi todetusta numerosarjasta. Tietenkin on myös erittäin, erittäin epätodennäköistä, että se joskus tultaisiin toteamaan Suomessa laittomaksi. Yhdysvaltojen lait eivät päde täällä. Täytyy myös ottaa huomioon, ettei kyseessä ollut prosessointiavain, vaan sitä yhdellä numerolla muokattu versio (oikeasti viimeinen numero on nolle, ei ykkönen).

Yhteisöön kuulumalla tahdoin viestittää olevani sananvapauden puolella sensuuria vastaan. Syy, miksi kyseinen lukusarja leviää niin hurjaa vauhtia Internetissä tällä hetkellä, on se, että sitä yritetään sensuroida. Poistaa kokonaan netistä. Netti on kuitenkin sellainen paikka, jossa tämä ei ole mahdollista. Ihmisillä on oikeustajua, johon sensuuri ei sovi. Tämän seurauksena kyseinen numerosarja tietenkin levitetään mahdollisimman näkyville, jotta ilkeillä sensuroijoilla ei olisi mitään mahdollisuutta onnistua. Tässä syy, miksi se oli IRC-Galleriassakin. Kyse ei ollut mistään peeloilusta, vaan sensuuria vastaan taistelemisesta.

Jostain syystä Galleria kuitenkin katsoi parhaimmaksi myöntyä sensuuriin, vaikkei sitä minun tietääkseni ollut edes vaadittu. Ilmeisesti ylläpidossa ei ollut kovinkaan paljon Internetin ilmiöistä ymmärtävää porukkaa, koska ylläpito ei ymmärtänyt, että sensuurin harjoittaminen Galleriassa toisi sananvapauden puolesta taistelun myös sinnekin. Ilman yhteisöjen poistoa ja jäähyjen antamista Galleriassa olisi tällä hetkellä luultavasti korkeintaan muutama yhteisö kyseiselle numerosarjalle, joissa olisi jäsenenä muutamia henkilöitä. Yhteisöjen poistaminen ja jäähyjen jakeleminen oli kuin bensiinin heittämistä liekkeihin. Tottakai ihmiset suivaantuvat siitä, jos eivät saa kuulua sananvapauden puolesta perustettuihin yhteisöihin.

Mutta, kuten aluksi totesin, en vastusta sinänsä sitä, että ihmisille jaellaan jäähyjä, oli syy mikä tahansa. Jos IRC-Galleria haluaa viestittää käyttäjilleen, että "sananvapauden puolustajat painukoot muualle, teitä ei täällä kaivata", niin hyväksyn toki sen. Kuitenkin maksavana asiakkaana koen, ettei tämä ole sellaista palvelua, jota sivustolta haluan. Sananvapauden kaltaisista perustavanlaatuisista ihmisoikeuksista kovasti välittävänä ihmisenä en halua olla tukemassa rahallisesti sellaista tahoa, joka ihan itsestään myöntyy Internetin sensurointiyrityksiin. Tämän takia en aio enää maksaa teille mitään, ja aion suositella samaa myös muillekin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko käyttöoikeussopimuksen mukaan ylläpidolla todellakin oikeus pistää porukkaa jäähylle ihan miten haluaa?

Käsittääkseni sopimuksessa luetellaan minkälaisen materiaalin julkaisusta voi jäähylle joutua(?) Jos he pistävät jäähylle sellaisesta syystä, joka ei ilmene sopimuksessa, niin voit haastaa IRC-gallerian oikeuteen

Tuollaisen koodin julkaiseminen ei ainakaan ole mikään tekijänoikeusrikkomus.

Anonyymi kirjoitti...

Vitun ituhippi...

Anonyymi kirjoitti...

Ylläpidon ilmoittama jäähyn syy: 8) 8) 8)

<---- mulle nää pillut lykkää tällasta :) vitun pellet , vois oikeesti syyä pääs ==D

ville kirjoitti...

mihin tämä numerosarja viittaa?