23.2.2007

Piraattiliiton kirjoituskilpailu nuorille

Piraattiliitto päätti pistää pystyyn piratismiaiheisen kirjoituskilpailun! Kolmelle parhaalle luvassa rahapalkinnot, joten tässä on loistava mahdollisuus nuorille tienata hieman taskurahaa (luvassa tietenkin myös mainetta ja kunniaa).

Aihealue on varsin laaja, eikä pituudellekaan ole sen erityisemmin laitettu rajoituksia. Kilpailu on kuitenkin tarkoitettu vain nuorille, joten päätimme rajata osallistumisikärajan noin 18 vuoteen. Eli kaikki 1.1.1989 jälkeen syntyneet saavat osallistua.

Inspiraatiota voi hakea vaikkapa näistä artikkeleista:

Ja englantia osaavat löytävät myös täältä lisää juttuja.

Kirjoituskilpailua saa mainostaa sopivissa yhteyksissä (tietenkin hyviä tapoja kunnioittaen). Esimerkiksi kouluissa on hyvä vinkata äidinkielenopettajille, jos he vaikka innostuisivat antamaan mahdollisuuden kirjoittaa tunnilla tähän kilpailuun sopivan kirjoituksen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Piraattiliitto vastustaa tuoteväärennöksiä? Ideloginen pohja tekijänoikeuksien vastustamiselta tippuu pois tuollaisen kaksinaismoralismin takia.

En tietenkään tarkoita, etteikö piraattituotteiden valmistajia pitäisi saattaa vastuuseen asiakkaiden kusettamisesta. Se on kuitenkin asiakkaiden tehtävä - eikä sen joka valmistaa aitoja/alkuperäisiä tuotteita.

mr_Zombie kirjoitti...

Sekoitatko tuoteväärennösten vastustamisen tavaramerkkien puolustamiseen?

Piraattiliitolla ei ole mitään erityisempää kantaa tuoteväärennöksiin, mutta asiaa kannattanee tarkastella nimenomaan tavaramerkkien kannalta. Niiden tarkoituksena on toimia merkkinä kuluttajille siitä, että tuote on sitä, mitä sen mainostetaan olevan. Jos se väärennetään, kuluttaja saattaa olla tyytymätön tuotteeseen ja valittaa siitä tavaramerkin haltijalle, eikä sille väärennöksen tekijälle, mikäli ei tunnista tuotetta väärennökseksi. Ja vaikka ei valittaisikaan, niin tavaramerkin maine laskisi kuluttajien silmissä, jos väärennökset olisivat huonompilaatuisia kuin oikeat (päinvastoinkin tietty saattaisi käydä, mutta lienee turvallista olettaa ettei näin kävisi kovin monessa tapauksessa). Tästä seuraa turhaa haittaa oikean tuotteen valmistajalle (ja epäsuorasti tietenkin myös kuluttajille).

Minusta ihmiset saavat kopioida toistensa valmistamia tuotteita ihan niin paljon kuin haluavat, kunhan eivät huijaa kuluttajia luulemaan niitä tuotteita alkuperäisiksi. On täysin typerää esimerkiksi tuhota väärennettyjä kännyköitä, koska niillekin varmasti löytyisi käyttöä. Ne kuuluisi saada myydä, kunhan kylkeen lätkäistään jokin merkki, jolla ilmaistaan, että se on kopionokialainen, eikä aito. Silloin kuluttaja tietää etukäteen, mitä saa, eikä hänen tarvitse alkaa metsästämään ties mistä sen kopion valmistajaa, jos tuntee tulleensa huijatuksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tein ilmeisesti liian hätäisiä johtopäätöksiä Piraattiliiton artikkelista. (http://piraattiliitto.org/node/5)

Ei siellä varsinaisesti esitetty, että tuoteväärennökset tai "tavaramerkkiloukkaukset" pitäisi kieltää. Sellaisen kuvan heidän jutustaan kyllä helpolla saa.

Itse tarkoitin vain, että jos vaikka minä alkaisin tekemään Nokia-merkkisiä kännyköitä, niin en loukkaa mitenkään sen oikean Nokian oikeuksia. Jos myyn kännykät Nokian kännyköinä, niin sitten tietenkin yritän kusettaa asiakkaita. Heillä on tietenkin oikeus haastaa minut oikeuteen. Sen sijaan Nokian omistajilla ei ole mitään perusteita haastaa minua oikeuteen ennen kuin ostavat minun huijaustuotteita.