13.7.2006

Piraatit, on aika yhdistyä!

Suomeen kaivataan jonkinmoista Piratbyrån-vastinetta. Sellaista yhteisöä, joka kokoaisi yhteen suomalaiset piraatit (ja miksei toki kaikki muutkin) puolustamaan kulttuurin ja tiedon vapautta. Maailmalta tällaisia löytyy jo muutama, ja luultavasti niitä ilmestyy lisää vastikään perustetun Pro Piracy Lobbyn ansiosta.

Tietoyhteiskuntapuolue on ilmeisesti näillä näkymin yrittässä identifioitua Suomen piraattipuolueeksi. Onnea heille siihen. Minua ei vain kiinnostaisi lähteä uuteen puolueeseen tällä hetkellä, jo senkin takia että kuulun erääseen toiseen. Olettaisin myös muitakin asiasta kiinnostuneita löytyvän, joita ei tällä hetkellä haluta lähteä mukaan poliittiseen puolueeseen (tai sellaiseksi pyrkivään yhdistykseen). Siksipä näkisin tärkeäksi, että Suomen Piratbyrån-vastine olisi puoluepoliittisesti riippumaton. Se voisi koota politiikasta kiinnostumattomat sekä jo valmiiksi poliittisiin puolueisiin kuuluvat niiden lisäksi, jotka haluavat lähteä muodostamaan piraattipuoluetta.

Tässä hieman suuntaviivoja, joita olen hahmotellut yhteisöä varten:

Mitä?
 • vastustaa tekijänoikeuksia ja patentteja
 • puolustaa mahdollisuutta jakaa ja käyttää vapaasti kulttuuria
sekä
 • tuo esille tekijänoikeudelle vaihtoehtoisia tapoja, joilla muun muassa taiteen ja viihteen tuottajat voisivat saada korvauksen työstään (mehän emme kuitenkaan halua ajaa artisteja vararikkoon)
 • jakaa tietoa siitä kuinka digitaalista kulttuuria on mahdollista hankkia netistä sekä jakaa sitä (esimerkiksi p2p-opas)
 • puolustaa yksilöiden yksityisyydensuojaa
Millainen?
 • aluksi ihan vain nettiyhteisö
 • myöhemmin voisi harkita yhdistykseksi rekisteröimistä, mikäli homma lähtee hyvin käyntiin
 • puoluepoliittisesti riippumaton, joskin kaikkien halukkaiden kanssa tietenkin kannattaa tehdä yhteistyötä (joita ei liene kuitenkaan kovin montaa tällä hetkellä, TYP on varmaan ainoa)
Miten?
 • aluksi sähköpostilista, jolle kerätään asiasta kiinnostuneet
 • sitten nettisivut, blogi, kenties www-foorumi
 • sitten sisällöntuotanto: tuotetaan itse propagandaa; käännetään englannista, ruotsista, yms.; kerätään kattava linkkikokoelma
 • jos homma saadaan kunnolla käyntiin, niin kaikenlaista aiheeseen liittyvää krääsää voisi myös alkaa myymään (paitoja, hattuja, pinssejä, tarroja, jne.)
Nimi? Muutama ehdotus:
 • Piraattiliitto
 • Piraattitoimisto (suora käännös ruotsista, mutta ei oikein kuulosta hyvälle minun korvaani)
 • Piratismin tiedotus- ja edistämiskeskus
 • Kulttuurin ja tiedon vapautusrintama (tätä voisi käyttää myös jonkun lyhyemmän nimen kanssa sloganina)
Edit: Laitoinpa sitten samantien pystyyn sähköpostilistan. Piraattiliitto on sen työnimenä, se voidaan muuttaa myöhemmin mikäli päädytään johonkin parempaan (joku nimi sille listallekin piti keksiä).

Edit2: Piraattiliitto jäi nimeksi. Sähköpostilistan lisäksi on nyt myös IRC-kanava #piraattiliitto (IRCnetissä).

8 kommenttia:

zache_ kirjoitti...

niin no, periaatteessa meillä on jo #masinointi.org / #masinointi poppoo, joka on identifioituna tuollaiseksi. Tämän hetkinen aktiviteetti on vain hieman minimaalista. On blogi, webbisivut ja foorumit.. niillä ei vaan ole mitään.

Se, että tulee uusi piraattiliitto, ei ratkaise sitä kysymystä miten aktivoida ihmisiä.

Esimerkiksi nyt olisi ropeconit, finnconit, assemblyt jne... kesän festareista puhumattakaan joilla voisi olla kiva olla jotain näkyvyyttä jos haluttaisiin päästä ihmisten tajuntaan oman pikku kaveripiirin lisäksi.

Tuo p2p opas on kyllä hyvä idea.

mr_Zombie kirjoitti...

Masinointi-kansalaisliikkeen tarkoituksena oli alunperin vain suhtautua kriittisesti tulevaan tekijänoikeuslakiin, ei suoranaisesti vastustaa tekijänoikeuksia. En ainakaan itse viitsisi lähteä "varastamaan" brändiä sen takia piraattiliikkeelle, vaan näkisin parhaimmaksi aloittaa aivan puhtaalta pöydältä ja selkeällä agendalla. Mitään tällaista ei ole vielä Suomessa olemassa. Masinointi-liikkeestä toki saattaa löytyä jonkin verran porukkaa mukaan tähän projektiin.

Ihmisten aktivointi on tietenkin aina ongelma, mutta voihan sitä edetä ihan rauhalliseenkin tahtiin. Eihän tässä sinänsä mikään kiire ole, toisin kuin esimerkiksi TYPillä, mikäli se aikoo yrittää eduskuntaan seuraavissa vaaleissa piraattiteemalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ensin lyhyt mielipide nimestä: Sana "piraatti" pitäisi olla siinä mielestäni ehdottomasti. Alun perin vastapuolen luoman negatiivisen termin haltuunotto ja positiiviseksi kääntäminen toimii erinomaisesti. Jos nimeksi otetaan joku kiltti ja sovinnainen (vertaa TYP), pelataan vastapuolen termeillä, ja ollaan altavastaajina jo alusta alkaen. Vastapuolen termin kaappaaminen (Yarrrr!) pakottaa vastapuolen puolustustaisteluun.

Toiseksi. Ruotsalaisten piraattien yksi tärkeimmistä ja parasta tulosta aikaan saaneista suoran toiminnan muodoista on The Pirate Bay -trackeri. Vastaava suoran toiminnan ilmentymä olisi hyvä olla olemassa suomalaisillakin piraateilla, mutta jo tehtyä ei kannata kopioida suoraan.
Anonyymien P2P-verkkojen ongelma on muna/kana-tilanne. Verkot toimivat huonosti, koska käyttäjiä on vähän. Käyttäjiä on vähän, koska verkot toimivat huonosti. Tekniikka itsessään alkaa olla kohtuu kypsää. Anonyymejä P2P-verkkoja kaivattaisiin kipeästi, jotta vastapuolen tiliin toimivan esivallan miekka olisi tehoton, ja jotta taistelukenttää voitaisiin siten tasoittaa.
Laajan anonyymi-P2P -verkon luominen Suomeen olisi mielestäni erinomainen suoran toiminnan muoto. Siinä työkaluina toimisivat oppaiden laatiminen, ehkä anonyymi-trackerin perustaminen ja ennen kaikkea alkutaipaleen kriittisen käyttäjämassa hankkiminen.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen P2P-yhteisö on kirjoittanut p2p-oppaan kaikille P2P-käyttäjille jonka jokainen P2P-käyttäjä voi kopioida
http://www.freewebs.com/qverte/myblog.htm
Opasta päivitetään ja parannetaan säännöllisesti. Lisäksi he ottavat vastaan parannus ja kehitys idoita samalla sivulla. Opas on nyt jo versiossa 3.5.

mr_Zombie kirjoitti...

Valitettavasti tuo p2p-opas ei ainakaan nykymuodossaan vaikuta kovinkaan laadukkaalta.

Anonyymi kirjoitti...

Opas kehittyy joka versio paremmaksi. Tosiaan kuitenkin oppaan pää tarkoitus lienee P2P-ohjelmien käyttäjien valistaminen. Yleistä tietoa keinoista suojautua tekijänoikeusmafiaa vastaan. Kysymys kuuluukin minkälainen P2P-käsikirjan kuuluisi olla? Tyyli, asiat minkälaisia?

mr_Zombie kirjoitti...

Kyseinen opas on täynnä kirjoitusvirheitä ja aika vainoharhainen. Käsiteltävät aihealueetkin pitäisi jakaa omiin osiinsa eikä heitellä erilaisia kohtia sekalaiseen järjestykseen. Ja muutamia kohtia siellä on, joista olen selkeästi eri mieltä, kuten 25 ja 26 (muistakaa, "sharing is caring").

Minusta p2p-käsikirjan tulisi olla sellainen, joka ensisijaisesti neuvoo ja opastaa ohjelmien käytössä ja esittelee erilaiset vertaisverkot, ja vasta toissijaisesti kertoo kuinka tekijänoikeusmafialta suojaudutaan (jos sellaiseen on edes tarvetta). Yleisasenteesta tulisi paistaa läpi se, että kulttuurin ja tiedon jakaminen on hyvä ja kannatettava asia, eikä sitä pidä mitenkään salailla. Vain niin voidaan vaikuttaa "suuren yleisön" asenteisiin parhaimmin.

Nuppu kirjoitti...

"Toiseksi. Ruotsalaisten piraattien yksi tärkeimmistä ja parasta tulosta aikaan saaneista suoran toiminnan muodoista on The Pirate Bay -trackeri. Vastaava suoran toiminnan ilmentymä olisi hyvä olla olemassa suomalaisillakin piraateilla, mutta jo tehtyä ei kannata kopioida suoraan."

PTB:n rahoista iso osa on mennyt sveitsiläiselle pankkitilille. Tuskin ne aatteen vuoksi trackereita jakelee.