2.5.2006

Vappuhuliganismia

Ei voi kuin ihmetellä kuinka omaperäisellä tavalla jotkut keksivät vastustaa globalisaatiota, kaupallisuutta ja kapitalismia. Ensin marssitaan pitkin kaupunkia ja heitellään lasipulloja ympäriinsä ja rikotaan ikkunoita. Sitten vähän poltellaan tavaroita kunnon kokossa ja kivitetään poliiseja ja palomiehiä. (HS)

Ensinnäkin koko EuroMayDay-mielenosoituksen teema, perustulo, oli hieman kummallisesti valittu. Perustulohan on nimenomaan kapitalistinen sosiaaliturvan muoto, koska siinä ihmiset saavat mahdollisuuden päättää itse omista asioistaan ilman holhousvaltion määräävää otetetta. Jos ei kiinnosta juosta luukulta luukulle hakemaan yksilöiden erilaisia elämäntilanteita huomioon ottamatonta sosiaaliturvaa, kannattaisi keskittyä vastustamaan suunnitelmataloutta. Jos ei kiinnosta olla alipalkatuissa pätkätöissä, kannattaisi keskittyä vastustamaan ay-mafiaa, joka on saanut Suomeen aikaan joustamattomat työmarkkinat (joka tarkoittaa siis sitä, että ihmiset joutuvat vastaanottamaan sitä työtä mitä sattuvat saamaan etenkin ns. low-skilled-aloilla).

Entä mitä ihmettä sitten koitetaan saada aikaan paikkojen rikkomisella? Kuulemma tarkoituksena on tuottaa yhteiskunnallisia konflikteja, koska muuten ei voida saada mitään kunnollista muutosta. Tarkoitus on herättää muut ymmärtämään, että yhteiskunnassa on "pahoinvointia". Mutta miten muut reagoivatkaan tähän? Jotenkin veikkaisin, että tämä johtaa pikemminkin poliisien valtuuksien kasvattamiseen kuin pätkätyöläisten aseman parantamiseen. Tämä mielessä, koko miekkarin PR oli toteutettu minusta suhteellisen surkeasti.

Viime vuonna tapahtuma sai myöskin aika absurdeja piirteitä kun mielenosoittajat kävivät pöllimässä Alkosta viinaa oikeuksien ja toimeentulon haltuunoton nimissä. Sen olisi vielä ehkä ymmärtänyt, jos he olisivat käyneet esimerkiksi jonkun ökyravintolan seisovasta pöydästä ruokaa kodittomille spurguille. Mutta että viinaa itselle? Se on merkki siitä, että halutaan pitää hauskaa muiden kustannuksella, ei mistään toimeentulon tai oikeuksien puutteesta. Eikä tietenkään pidä unohtaa sitä, että Alkohan on yksi holhousvaltiomme keskeisistä symboleista. Jos mielenosoittajat kerran vastustivat kapitalismia, oli aika kummaa, että he hyökkäsivät valtion kontrolloimaa myymälää vastaan. Eikös se ole nimenomaan sellaista, mitä he vaativatkin?

Tänä vappuna illemmalla tapahtumat saivat harvinaisen radikaaleja piirteitä. Porukka kerääntyi makasiineille ja alkoi polttamaan tavaroita. Kun palokunta saapui paikalle sammutushommiin, piti sitäkin alkaa kivittämään. Ja tietty poliiseja, jotka tulivat paikalle. Ei ole kovin usein Suomessa nähty sitä, että palokuntaa vastaan hyökätään.

Jotenkin tuntuu, että tällaisella toiminnalla ei ole minkäänlaista tarkoitusta saada parannettua kenenkään oloja. Sen sijaan kauniiden sanojen taakse piiloutumalla voi hyvällä omatunnolla leikkiä kovista ja riehua kännissä.

Muutama hieno kuva.

Edit 01:14 03052006:
Tulipa vielä mieleeni, että Philin tavoin myös minä pidän globalisaation vastustajia yleisesti ottaen melko rasistisina ja nationalistisina. Mikäli suomalainen työ on jotenkin sellaista, että sitä pitää suosia, tarkoittaa se, että ulkomaalainen työ on jotain mitä pitää hyljeksiä. Miksi pitää? No siksi, koska se on ulkomaalaisten tuottamaa. Ihmisten tuomitseminen alempiarvoisiksi yhtään millään tavoin syntyperän tai asuinpaikan perusteella on rasismia (tästä tosin voitaneen lukea pois lähiruokaideologia, jota kannatetaan vain ruuan kuljetusmatkojen takia; sen ongelmista joskus toiste).

Ei kommentteja: