2.2.2006

Tanskan ja muslimien välisestä jupakasta

Täytynee varmaan minunkin kirjoittaa muutama sananen Tanskan ja muslimien välille nousseesta kohusta. Viime päivinä aiheesta on uutisoitu jo moneen otteeseen. Jos joku on missannut sen, kuinka koko homma alkoi, Vääräuskoisen blogista voi lukea aiheesta (hän tosin ehti julistaa koko jupakan jo päättyneeksi).

Asiassa on niin monta ihmeellistä puolta ettei oikein tiedä mistä aloittaisi... No, aloitetaanpa vaikka siitä kuinka muslimit vaativat aluksi päästä Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin juttusille. Rasmussen kieltäytyi vastaanottamasta heitä sanoen ettei hallituksella ole mahdollisuutta tehdä asialle mitään. Minusta tietenkin aivan oikea ratkaisu. Oikein hienoa että pääministeri toi julki sananvapautta puolustavan linjansa heti samantien. Ne 11 maan suurlähettiläät eivät jostain syystä olleet ymmärtäneet, että julkaistuista kuvista ovat tietenkin vastuussa vain ne julkaissut lehti. Ei hallitus tai pääministeri. Harhaluulon takana lienee se, että monissa totalitaarisissa maissa poliittisella eliitillä on tosiaankin mahdollisuus rangaista kansalaisia vastaavanlaisessa tilanteessa.

Hieman samankaltainen väärinkäsitys on se, että kaikki tanskalaiset kollektiivina olisivat vastuussa julkaistuista kuvista. Jotkut kuvista loukkaantuneet muslimit ovat käsittämättömästä syystä luulleet että Jyllands-Postenilla ja esimerkiksi Arlalla olisi niin paljon tekemistä toistensa kanssa, että Arlan työntekijän pahoinpitely ja jakeluauton kivitys olisi oikeutettua. Puhumattakaan sitten Arlan boikotoinnista, jonka johdosta jo yksi meijeri Saudi-Arabiassa on suljettu. Luonnollisesti myös Tanskan valtiota ja sen johtoa kohtaan on osoitettu mieltä. Esimerkiksi pääministeri Rasmussenin kuvia on poltettu ja eräs Tanskan suurlähetystö jouduttu evakuoimaan pommiuhan vuoksi. Maanantaina (ilmeisesti, tarkempaa päivämäärää ei sanottu) Al Aksan marttyyrien prikaatit vaati tanskalaisia ja ruotsalaisia poistumaan Gazan alueelta kolmen vuorokauden kuluessa. Islamilainen Jihad vaati puolestaan sunnuntaina tanskalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia poistumaan kahden vuorokauden kuluessa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Khodr Chehabin mukaan "Tanskan-vastaiset vihaiset reaktiot ja boikotit ovat olleet oikeutettuja, sillä Tanskassa sekä hallitus että tavalliset kansalaiset ovat Chehabin mielestä ilmaisseet tukensa Jyllands-Postenille." Vaikka hallitus on kieltäytynyt tuomitsevansa millään tavoin kyseistä lehteä, ainakin Rasmussen on ilmoittanut ettei itse voisi tehdä mitään vastaavanlaista. Ja vaikka jotkut kansalaiset ovatkin ilmaisseet tukensa Jyllands-Postenille, ei se tarkoita että kaikkia tanskalaisia kohtaan voisi kohdistaa toimia.

Sivumennen sanoen, intissä tällainen "kun yksi mokaa, kaikkia rangaistaan"-käytäntö oli usein käytössä (yhtä kun ei saa simputtaa, niin sitten simputettiin kaikkia). Tuli ihan itse koettua kuinka epäoikeudenmukaista se oikeasti on. Kaikki sympatiat siis niille tanskalaisille, jotka ovat joutuneet syyttömästi kärsimään muslimien typerästä käytöksestä.

Asiaa kannattaa tarkastella myös hieman toisinkin päin. Olen jo muutamaan otteeseen törmännyt kommentteihin jotka kuuluvat jotakuinkin että "mutta eiväthän kaikki muslimit ole kohdistaneet tappouhkauksia piirtäjiä kohtaan, poltelleet Rasmussenin kuvia tai Tanskan lippuja, tai käskeneet tanskalaisia poistumaan Gazasta". Totta, mutta tällaiset huomiot pitäisi mieluummin kohdistaa niille muslimeille jotka tekevät yllämainittuja tekoja. On huomattavasti pahempaa esim. tehdä ihan oikeita pommi- tai tappouhkauksia syyttömille kuin yleistää kaikki muslimit niiden tekijöiksi.

Ai niin, voisi vielä mainita että joillekin ei riitä edes Tanska, vaan he ovat ottaneet kohteeksi koko EU:n. Maanantaina EU:n toimisto vallattiin puoleksi tunniksi vastalauseena pilakuville. Tämäkään ei ilmeisesti riittänyt, koska tänäänkin toimisto piiritettiin joksikin aikaa. Piirittäjät vaativat että toimisto suljettaisiin, vaikka se oli ollut aamusta asti kiinni väkivaltaisuuksien pelon takia. Ilmeisesti se halutaan sulkea lopullisesti?

Muualla Euroopassakin on herätty tämän tapauksen tiimoilta. Ainakin Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Hollannissa on julkaistu kuvat tai muutamia niistä. Saksalainen lehti Die Welt peräti julkaisi yhden kuvista etusivullaan ja pahoitteli sitä että Jyllands-Posten joutui pyytämään anteeksi kuvia. Ranskalaisen France Soirin päätoimittaja sai valitettavasti potkut kuvien julkaisun takia. Lieneekö asialla tekemistä jotain sen kanssa, että kyseisen lehden omistaja on egyptiläinen?

Toimittajat ilman rajoja -järjestö onkin aivan syystä huolissaan lehdistönvapaudesta. "Lehdistönvapaus kattaa myös sellaisen tiedon julkistamisen, joka voi järkyttää väestöä, Menard sanoi. Hän lisäsi, että kaikkien Euroopan maiden tulisi olla tanskalaisten tukena selkkauksessa."

Jyllands-Postenin päätoimittajakin tunnusti jo, että sananvapauden vastustajat ovat voittaneet. Hän kertoi, että jos he olisivat tienneet seurauksista, he eivät olisi julkaisseet kuvia.

Olennaista on ymmärtää, että sananvapautta tarvitaan kaikista eniten sellaisen tiedon suojelemiseksi, joka voi ärsyttää tai loukata jotakuta. Mikäli tieto ei ole kenenkään mielestä ärsyttävää, oikeutta sen julkaisemiseen ei luultavasti ole tarvetta mitenkään erityisemmin puolustaakaan. Uskontojen kritisointi on yksi erittäin tärkeä asia, jonka on oltava sallittua sivistyneissä kulttuureissa. Mikäli näin ei ole, voidaan uskontojen varjolla päätyä tekemään kaikkea ikävää aivan liian vapaasti. Tämän takia pidänkin varsin naurettavana sitä, että muslimit yrittävät saada YK:lta päätöslauselmaa joka kieltäisi uskontojen halventamisen. Sinänsä olisi aika hauskaa jos tällainen kielto tulisi voimaan. Voisin veikata että muslimitkin joutuisivat aika ahtaalle sen kanssa. Käsittääkseni monissa muslimimaissa kritisoidaan "harhaoppisia" varsin reippaalla asenteella. En jaksa tähän hätään kaivaa esimerkkejä, mutta jos joku lukijoista sattuu tietämään kivan sivuston aiheesta niin saa heittää linkillä. Mutta tuollaisen kiellon vaatiminen kuitenkin osoittaa, että muslimeille ei riitä pelkkä anteeksipyyntö (joka on siis jo esitetty), vaan he haluavat kieltää mahdollisuuden julkaista vastaavanlaisia kuvia tulevaisuudessa.

Kun maailmalla tapahtuu jotain islamiin liittyvää, lehdistä voi helposti löytää professori Jaakko Hämeen-Anttilan kommentteja. Niin myös tällä kertaa. Hän tuntuu suhtautuvan varsin kevyesti koko tapaukseen: "Tämä on tällainen hetkellinen kohu. Arlalle asia on varmaankin vakava, jos heidän markkinaosuutensa pienevät, mutta jos ajatellaan yleensä tilannetta, niin tämä nyt on sellainen asia, joka ennen pitkää yksinkertaisesti unohtuu. Laajemmassa mittakaavassa en pidä tätä kovin merkittävänä."

Jotenkin ihmeellinen kommentti asiaan, ottaen huomioon että kuvat julkaistiin neljä kuukautta sitten ja koko homma on paisunut jatkuvasti. Eikö muka ole mitenkään merkittävää, että tanskalaisista piirtäjistä luvataan tapporahaa, EU:n toimistoa piiritetään, Arlan tehdas suljetaan boikotin takia, esitetään pommiuhkauksia jne.? Hänen mielestään kyseessä on vain "erilainen tapa reagoida".

Tämä kirjoitukseni alkaa jo tulla liian pitkäksi, joten voisin jo pikkuhiljaa kertoa koko asian keskeisimmän pointin.

Uskonnot ovat huono lähde moraalille. Vaikka ne päällisin puolin vaikuttaisivatkin olevan hyvä keino iskostuttaa massoille hyvän käytöksen alkeet, taustalla piilevä irrationaalisuus voi tietyissä tapauksissa nousta pinnalle ja aiheuttaa ikäviä konflikteja muiden ihmisten kanssa. Tämä tapaus on siitä oiva esimerkki. Islam kieltää kuvien tekemisen profeetta Muhammedista, joten muslimit reagoivat hyvin irrationaalisesti nähdessään kuvia Muhammedista. Niiden johdosta hyvin moni muslimi on esimerkiksi joutunut luopumaan Arlan tuotteiden käytöstä, vaikka ne olisivatkin ennen olleet aivan hyviä ja täysin syötäväksi kelpaavia. Uskonto on aiheuttanut sen, että muutaman (ei edes niin) hassun kuvan näkeminen saa muslimin inhoamaan samasta maasta tulevia tuotteita. Tämä on jotenkin aivan käsittämättömän järjetöntä käytöstä. Toivottavasti mahdollisimman monessa maassa julkaistaan ne samat kuvat, jotta muslimit joutuvat boikotoimaan mahdollisimman suurta määrää tuotteita. Ehkäpä sellainen itsetehty kauppasaarto saa vähitellen edes jonkun ymmärtämään ettei touhussa ole mitään järkeä.

Lopuksi laitan tähän vielä itsepiirtämäni kuvan profeetta Muhammedista. Toivoisin, että kaikki muslimit, jotka näkevät sen, ahdistuisivat siitä ja muutenkin kokisivat olonsa tukalaksi. Ehkä se auttaa ymmärtämään, että paras tapa olla sinut itsensä kanssa sekä elää täysipainoista elämää muiden ihmisten keskellä, on luopua harhaluulosta että jokin mystinen, yliluonnollinen olio olisi olemassa ja vahtisi yksilön jokaista liikettä ja ajatusta ja tuomitsisi niiden perusteella sitten kuoleman jälkeen.


(Sori, en ole kovin hyvä piirtämään. Mutta sillä on kummiskin turbaani päässä ja parta ja sapeli kädessä.)

Lopuksi voisin vielä laittaa linkin Wikipedian kattavaan artikkeliin aiheesta.

1 kommentti:

Unenvarjo^^ kirjoitti...

Hihhii... mää kävin lukeen tän, tää oli hauska. :P