28.2.2006

Kananmunia

Joskus ihmetyttää kuinka käsittämättömän huonosti taloustieteen peruslähtökohdat tunnetaan. Edes kysynnän ja tarjonnan laki ei ole välttämättä tuttu. Sehän kertoo meille muun muassa, että mikäli on ylitarjontaa, niin silloin hinnat laskevat koska tuottajat joutuvat kilpailemaan asiakkaista.

Suomalaiset kananmunantuottajat kuuluvat ilmeisesti sellaiseen sakkiin, joka ei ole ymmärtänyt mitä tapahtuu kun syntyy ylitarjontaa.

"Kananmunien tuottajat vaativat pikaista 20 sentin korotusta munien tuottajahintaan. Nykyinen reilun neljänkymmenen sentin hinta ei riitä heidän mukaansa kattamaan edes rehukuluja."

"Munia tuotetaan noin 57 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä on noin seitsemän miljoonaa kiloa enemmän kuin suomalaiset syövät."


Mikäs olisi tällaisessa tilanteessa hyvä ratkaisu? No, kannattaisi tietenkin miettiä onko järkevää tuottaa kananmunia. Jos hinta ei riitä kattamaan kuluja sekä munia tuotetaan yli tarpeen, niin luulisi olevan aika selvää että alalla on ylitarjontaa, joka ei poistu muuten kuin tuotannon vähentymisen kautta. Toki voi kokeilla munien viemistä ulkomaille tai yrittää saada suomalaiset syömään niitä enemmän, mutta vähän veikkaan että se ei onnistu. Käsittääkseni monessa muussa maassa voidaan kuitenkin tuottaa vieläkin halvemmalla kananmunia.

Mutta ymmärtävätkö suomalaiset kananmunantuottajat mistä tässä on kyse? Eivät ilmeisesti, koska he esittävät ratkaisuksi pelkkää hinnan nostamista.

"Vaatimuksen allekirjoittaneet liki sata tuottajaa uhkaavat jättää suomalaiset pääsiäisenä ilman kananmunia, jos korotusvaatimukseen ei suostuta."

Jos tämä uhkaus toteutuu, voipi hyvinkin olla että ulkomailta tuodaan Suomeen halpoja kananmunia tilalle, ja se tuskin parantaa yhtään suomalaisten tuottajien tilannetta. Jos näin pääsee käymään, niin oppivatpahan suomalaiset tuottajat sitten hieman taloustieteen lainalaisuuksia kantapään kautta. Ei tunnu muuten menevän perille.

Lähteenä MTV3

Ei kommentteja: