29.12.2004

Jumala ja kärsimys

Tällä hetkellä hyökyaaltojen uhreja arvioidaan olevan noin 60 000. Määrän pelätään nousevan vielä paljonkin. Tällaiset tapahtumat ovat juuri niitä, jotka vahvistavat hyvin kaltaiseni ateistin vakaumusta siitä, että mitään jumalaa ei ole olemassa (tai jos on, hän on ilkeä sadisti).

En ole muiden uskontojen toimintaa asian suhteen huomioinut, mutta silmiini osui ainakin piispa Eero Huovisen lähtö katastrofialueelle. Mikäli hänen jumalansa on olemassa, on se jumala myöskin vastuussa tästä. Ensinnäkin, kristtyjen Jumala on luojajumala. Hän on luonut tämän koko maailmankaikkeuden, eli muun muassa maapallon jolla asustelemme. Hän on luonut maapallosta sellaisen, että aina silloin tällöin sattuu pieniä tai vähän isompia maanjäristyksiä. Hän on myöskin luonut sellaisia meriä, että maanjäristyksen osuessa meren pohjaan, syntyy varsin suuria aaltoja. Tämän lisäksi hän on luonut ihmisille muun muassa sellaisia ominaisuuksia, että nämä haluavat asua meren rannalla. (Jos olisin kreationisti, voisin ehkä nähdä tässä jonkinlaista suunnitelmallisuutta... mikäli Jumalan tarkoituksena olisi tuottaa kärsimystä ihmisille.)

Lisäksi kannattaa huomioida ne kaikki psykologiset mekanismit, jotka aiheuttavat surua ja murhetta jopa sellaisille, joiden elämää katastrofi ei kosketa muuten kuin uutisten kautta. Puhumattakaan sitten niistä, jotka ovat menettäneet läheisiään tai joutuvat elämään epätietoisuudessa heidän kohtalostaan. Kun Jumala kerran loi maailmasta niin tappavan, niin olisi edes antanut ihmisille keinot selvitä henkisesti tällaisista koettelemuksista.

Kehottaisinkin kaikkia kristittyjä (ja muita, jotka uskovat kristittyjen jumalan tyyppiseen olentoon) rukoilemaan ja kysymään vakavasti, miksi Jumala päätti luoda kyseisen katastrofin. Ja olisihan hän voinut estää sen, esimerkiksi pysäyttämällä vesimassat juuri ennen rantaan saapumista. Kaikkivaltiaalle moinen ei olisi ollut mikään temppu - ihmeitä kuulemma tapahtuu muutenkin.

Mikäli Jumala ei anna pätevää ja kunnollista vastausta siihen, miksi tällainen kärsimys on tarpeellista ja hyvää, kannattaisi miettiä pariin kertaan onko sellainen olento palvomisen arvoinen. Itse ainakin haluaisin tietää tuollaisen massamurhan motiivin.

Jos Jumala vastaa jollekin tyydyttävästi, niin tiedon voi välittää minullekin.

1 kommentti:

Nimimerkki kirjoitti...

> Kaikkivaltiaalle moinen ei olisi ollut mikään temppu - ihmeitä kuulemma tapahtuu muutenkin.

Niin, tässähän näitä onnettomuuksia on taas ollut, mutta missä se jumala on, muualla kuin järjestelemässä niitä?

Taivastelun ja rukoilemisen sijaan voisi tietty keskittyä enemmän vaikkapa uhrien auttamiseen.