24.10.2004

Globaalin kapitalismin puolustus

Vähän aikaa sitten luin vihdoinkin loppuun Johan Norbergin kirjan Globaalin kapitalismin puolustus. Nimensä mukaisesti se perustelee miksi globalisaatio kapitalismiin yhdistettynä tuottaa parhaiten vaurautta ihmiskunnalle. Oivaa luettavaa varsinkin kaikille niille, joiden mielestä uusliberalismi on pahinta mitä nykymaailmasta löytyy. Norberg selittää yksinkertaisesti mutta selkeästi ja vakuuttavasti, kuinka vapaat markkinat luovat hyvinvointia, poistavat köyhyyttä sekä nostavat elintasoa ja eliniän odotetta.

Yksi suurimmista nykyvasemmiston ongelmista on, että hyvin harva on perehtynyt siihen mitä kapitalismin kannattajat kapitalismilla tarkoittavat. Sen sijaan he käyttävät "uusliberalismia" syntipukkina kaikelle ikävälle mitä yhteiskunnassa nykyään tapahtuu. Uusliberalismista on noussut poliittisessa diskurssissa termi, jolla voidaan leimata pahaksi jokin asia perustelematta sitä lainkaan. Kyseessä on hieman samanlainen ilmiö kuin George W. Bushin ratsastaminen terrorismin vastaisuudella.

Globaalin kapitalismin puolustus tarjoaa tilastojen ohella taloustieteen perusteet kaupankäynnin vaurautta luovan ominaisuuden ymmärtämiseksi. Siksi pitäisin tätä erittäin suositeltavana kaikille niille, jotka pohdiskelevat maailmanlaajuista hyvinvointia ja sen jakautumista, mutta ovat ihan pihalla taloustieteestä.

Muutama luku kirjasta, sisällysluettelo ja muuta infoa löytyy Norbergin kotisivuilta: http://www.johannorberg.net/?page=indefense

Ei kommentteja: