19.3.2004

Rauhan puolustajat ja terroristit samalla asialla

Loppu sodalle -uutiskirjeestä:
"Irakin sota oli katastrofi ja Irakin miehitys on katastrofi."
"Terrorisminvastainen taistelu pommien, shokin ja kauhun avulla tai Tomahawk-ohjuksien ei estä terrorismia, vaan lisää sitä."
Espanjan tuleva pääministeri José Luis Rodriguez Zapatero, joka voitti parlamenttivaalit sodanvastaisella agendalla. Hän ilmoitti Espanjan vetävän kaikki sotilaat pois Irakista. Joukkojen vetäminen on valtava voitto sodanvastaiselle liikkeelle.


Joukkojen vetäminen oli voitto myös al-Qaidalle. Se julisti aselevon Espanjaan katsoakseen pitääkö uusi pääministeri sanansa ja vetää joukot pois Irakista. Tämä tietenkin on huono asia. Se antaa kuvan, että espanjalaiset olivat peloteltavissa terrori-iskuilla. Al-Qaida onnistui pommeilla siinä, missä sodanvastainen liike epäonnistui rauhanmarsseilla. Ja silti sodanvastustajat kehtaavat kutsua sitä "valtavaksi voitoksi". Pahoin pelkään, että tämä antaa vain uutta intoa uusien iskujen tekemiseen.

Puolakin on esittänyt kritiikkiä kertoen tulleensa harhaanjohdetuksi joukkotuhoaseiden osalta, joiden nojalla se otti osaa Irakin sotaretkeen. Se on tietenkin aivan aiheellista. Jos Bush olisi halunnut hyökätä Irakiin vain viedäkseen loppuun aiemman, kesken jääneen Persianlahden sodan, niin mitään tällaista jälkipyykkiä ei olisi tullut. Saddam syrjään siksi, koska hän on ihmisoikeuksia kunnioittamaton diktaattori. Ei siksi että hänellä muka olisi joukkotuhoaseita.

Ei kommentteja: