16.3.2004

KEPA puolustamassa vapaakauppaa

Kehitysyhteistyön palvelukeskus, eli tuttavallisemmin KEPA, on jostain syystä sattunut julkaisemaan sivuillaan vapaata maailmankauppaa puolustavan uutisen. Yleensä sillä on melkoisen vasemmistolainen näkökulma globalisaation ongelmiin.

Artikkelissa Hollannin ex-kehitysyhteistyöministeri vaatii länsimaiden myöntämien tukiaisten poistamista ja kaupan esteiden poistamista. Kritiikin kohteena ovat ne perinteiset aiheet, eli maatalous (rikkaiden maiden järjettömät tukiaiset) ja tekstiilien tuontirajoitukset verotuksen ja tullimaksujen muodossa. Ne estävät kehitysmaita tulemasta mukaan maailmankauppaan niillä aloilla, joilla ne pärjäisivät parhaiten. Jos kehitysmaat eivät pääse käymään kauppaa muiden kanssa, eivät ne myöskään voi rikastua.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että vielä eilen jutun otsikko oli Reilu kauppa paras ase köyhyyttä vastaan. Tänään se on muuttunut muotoon Reilumpi kauppa paras ase köyhyyttä vastaan. Reilu kauppa -brändiä ei ilmeisesti haluttukaan sotkea vapaakauppaan.

Reilu kauppa, reilumpi kauppa, vapaakauppa. Siitä se lähtee.

Ei kommentteja: