28.3.2004

Irti kirkosta

Espoon piispa Mikko Heikka jatkaa perinteistä kirkon rahanahneiden vaatimusten linjaa. Tämän päivän Hesarissa hän vetoaa hautausmaksujen porrastusten puolesta siksi, että se loukkaa kansalaisten oikeustajua. Valitettavasti en ole lukenut koko juttua, vain verkkoversion lyhennelmän, mutta jostain syystä en usko piispan vaatineen kirkon yhteisöveropotin pienentämistä. Sitähän yleensä perustellaan juuri siksi, että kirkko hoitaa yhteiskunnallisia asioita kuten hautausta. Sen takia minä ainakin pidän aivan oikeutettuna hautausmaksujen määräämistä samoiksi sekä kirkkoon kuuluville että kuulumattomille. Jos kirkko haluaa periä enemmän ei-jäseniltä, olisi sen myöskin luovuttava hautausmonopolistaan ja verorahoista jotka se saa.

Tästäkään asiasta ei tarvitsisi kirkkoisien valittaa yhtään mitään, mikäli kirkko erotettaisiin valtiosta. Luulisi tällaisten tapausten perusteella piispojen ja pappienkin ymmärtävän, miksi valtion ja kirkon yhdessäolo on huono asia myös kirkolle. Kirkko ilmeisesti kuitenkin katsoo saavansa enemmän hyötyä, mikäli on valtion yhteydessä, joten siksi se tyytyy vain vinkumaan etuoikeuksiensa puolesta sen sijaan että edes haluaisi keskustella muista vaihtoehdoista.

Toinen asia, jonka piispa Heikka nostaa esille, on kirkosta eroaminen. Se on tehty uudessa uskonnonvapauslaissa niin helpoksi, että se on saanut karnevalistisia piirteitä. Mitäköhän Heikka sitten haluaisi muuttaa laissa? Helpon eroamisen vaihtoehto on tietenkin vaikea eroaminen. Jos kirkosta ei saisi erota kuten tavallisista yhdistyksistä, olisi varsin reilua minun mielestäni että siihen olisi myös vaikeampi liittyä. Aluksi vaikka kiellettäisiin vanhempiä liittämästä lapsiaan vauvoina siihen. Ajankohtaisena asiana tietenkin kannattaa muistaa Passion of the Christ, jolle lätkäistiin Suomessakin 18 vuoden ikäraja. Tästä lähtien on hyvä käyttää sitä esimerkkinä aina, kun joku kristitty yrittää valittaa liian väkivaltaisista elokuvista tai peleistä. Heidän oma Raamattunsa on vieläkin väkivaltaisempi.

1 kommentti:

Nimimerkki kirjoitti...

18 vuoden ikäraja kirkkoon liittymiselle voisi olla reilua, mutta voihan alle 18v liittyä muihin yhdistyksiin, miksei siis kirkkoon?

Hyvä alku olisi vaikkapa oman allekirjoituksen vaatimus. Näin saataisiin ikärajaksi noin 8 - 9 vuotta, jolloin opitaan yleensä kirjoittamaan.