21.2.2004

Tulli vastaa

Kysyin tullilta jokunen aika sitten kyselylomakkeen kautta muutamia kysymyksiä liittyen alkoholin tuomiseen muista EU-maista. En kuitenkaan tajunnut kirjoittaa kysymyksiä itselleni ylös, eikä niitä tullut vastauksen mukanakaan. Noh, onneksi vastauksista voi sentään päätellä jotain.

"Jos Tulli verottaa matkustajatuomisina tuotuja alkoholijuomia sen johdosta, että niiden ei katsota tulevan asianomaisen omaan tarpeeseen, verotetulla ei ole oikeutta sen jälkeen myydä näitä tuotteita, koska alkoholilain - jonka osalta Tulli ei ole vastuuviranomainen - mukaan alkoholijuomien myynti ja välittäminen (= myynti ilman voittoa) on kielletty rangaistuksen uhalla."

Ensimmäinen kysymykseni koski sitä, miten viinaksien asema muuttuisi sen jälkeen kun niitä verotetaan. Jos kerran tullin arvion mukaan ne on tarkoitettu myytäväksi, ja niitä verotetaan sen perusteella, niin kai ne sitten saisi myydä ne verojen maksun jälkeen? No ei tietenkään, sehän olisi rikos. Tulli siis käytännössä syyttää "ylisuuren" viinalastin tuojaa siitä, että hän tulee tekemään tulevaisuudessa rikoksen, ja verottaa tämän perusteella. Itse rikosta ei tietty kuitenkaan voida todistaa, koska se tapahtuu vasta tulevaisuudessa.

"Verotus perustuu siihen, että maahantuojan oman tarpeen kriteeri ei täyty. Se ei siis perustu siihen, että asianomainen tuoja ehdottomalla varmuudella myisi tuomansa alkoholijuomat, sillä tulevaisuuttahan ei voi tietää."

Tässä siis on säädöksillä saatu aikaan tilanne, jossa henkilö leimataan rikolliseksi ja hän saa rangaistuksen. Tekemättömästä rikoksesta. Ja kun itse rikos sitten tehdään, tulee lisärangaistus. Syyllisen ja syyttömän välille on kehitetty uusi luokka, "todennäköisesti syyllinen". Täytyy toivoa, ettei tällainen käytäntö tule leviämään muualle. Ikävää jos urheiluautoille laitettaisiin lisämaksuja sen perusteella, että niillä todennäköisesti tullaan ajamaan ylinopeutta.

"Oman tarpeen kriteeri" on luonnollisesti myös melko hämärä käsite. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, niin ei voi myöskään tietää, niin ei voi myöskään tietää mikä oma tarve on tulevaisuudessa. Toki juomien maahantuojalla joku aavistus on, mutta eihän hänkään ole tietenkään tehnyt mitään tarkkaa suunnitelmaa kulutuksestaan. Sitä vähemmän tullimiehellä voi olla tietoa kulutuksesta.

Kysyin vielä saako veronpalautusta mikäli todistaa jollain tavoin juoneensa itse kaikki juomat, vaikka niitä olisi verotettu.

"Veronpalautusta ei ole luvassa. Valmistevero on nimittäin luonteeltaan kulutus- eikä myyntivero. Oman tarpeen kriteeri on vain määrittämässä niitä tilanteita, joissa kulutusmaa pidättyy kantamasta veroa sen alueelle toisista jäsenvaltioista tuoduista valmisteveron alaisista tuotteista."

Mitäköhän ihmeen väliä sillä on, onko se kulutus- eikä myyntivero? Perusteena sille kuitenkin on, että juomat eivät tule omaan käyttöön. Kun todistaa, että on itse juonut viinakset, niin silloinhan tulli on arvioinut väärin. Tästä väärin arvioinnista ei kuitenkaan saa mitään korvauksia jälkeen päin, vaikka on joutunut viranomaisten mielivallan takia pulittamaan rahaa, luultavasti vielä ihan reilustikin.

Ei kommentteja: