21.1.2004

Tullin järjetön verotuskäytäntö

Tulli on päättänyt verottaa ylisuureksi arvioimaansa viina- ja olutlastia. Mitään rajaa ei ole edelleenkään annettu, kuinka paljon verottomasti saa tuoda muista EU-maista, mutta silti tulli katsoo oikeudekseen verotella viattomia (jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan!) kansalaisia melko mielivaltaiselta vaikuttavalla tavalla.

"Tullin arvion mukaan Hangon satamassa haltuunotettu lasti saattaa olla osittain tarkoitettu myyntiin, ja tällä perusteella veronalainen."

Toisin sanoen, tullilla ei ole mitään perusteita väittää viinalastin olevan myyntiin tarkoitettu. Kyseessä on pelkkä tullin itsensä suorittama arvio. Mitäköhän siitä seuraisi, jos muitakin rikoksia alettaisiin samalla tavoin arvioimaan. "Poliisista päivää. Teillä näyttäisi olevan aika uusi urheiluauto. Mitä todennäköisimmin olette ajaneet sillä ylinopeutta joskus, joten mepäs mätkäisemme sakot teille."

"Verotusosaston johtaja Reijo Virtanen sanoo, että haltuunotetuissa tapauksissa tuojat eivät ole osoittaneet riittävän järkevää käyttöä näin suurille tuontierille."

Eikä pitäisikään, ei kai mikään laki määrää käyttämään alkoholia järkevästi? Ei tietääkseni ole kiellettyä ostaa olutta ja kaataa sitä maahan, jos jostain syystä näin haluaisi tehdä. Varmaankaan se ei ole järkevää, mutta ei sitä kukaan ole ennen aikonut ainakaan kieltää.

"Pitää olla hyvä, perusteltu selvitys siitä, mihin tarkoitukseen isompi lasti tuodaan. Asiakkaalla on siis velvollisuus antaa näyttöä. Se vaikuttaa arviointiin. Marjamäki muistutti."

Pahh. Mielestäni tullilla on velvollisuus osoittaa rikoksen tapahtuminen. Miten ihmeessä näin pervessi lainkäyttö on päässyt syntymään? Entä jos kävisin Saksassa ja toisin sieltä suurensuuren lastin viinaa ja sanoisin kuuluvani Viinan maahankaatajien veljeskuntaan? Etukäteen olisin tehnyt vaikka webbisivut, joilla mainostettaisiin Suurta viinan maahankaatotapahtumaa, ja minut mainittaisiin sen järjestäjänä. Kelpaisiko se todisteena, ettei aikomuksenani ole myydä lastia?

Lähteenä YLE.

Ei kommentteja: