21.1.2004

Raivostunut israelilainen diplomaatti

HS kertoo "[Tukholman historiallisen museon johtaja Kristian] Berg lähetti maanantaina suurlähettiläs Zvi Mazelille kutsun tulla keskustelemaan taiteesta ja ilmaisunvapaudesta. "Sain juuri vastauksen suurlähetystöstä. Jos näyttely puretaan ja museonjohtaja pyytää henkilökohtaisesti suurlähettiläältä anteeksi, hän saattaa tulla keskustelemaan, Tämänkaltainen vaatimus on luonnollisesti täysin epäoikeutettu", Berg sanoi.

Kyseessä on siis tämä tragikoominen tapaus, jossa Israelin suurlähettiläs suuttui taideteokselle ja vandalisoi sitä. Naureskelin herra Mazelille jo silloin kun näin telkusta tuon tapauksen. Hepun täytyy olla melkoisen suutahtanut, kun ei vieläkään suostu edes keskustelemaan aiheesta ellei saa anteeksipyyntöä museonjohtajalta. Miksi ihmeessä häneltä pitäisi edes pyytää anteeksi? Hänhän se oli, joka siellä kävi riehumaan. Jos kerran tällä on jotenkin loukattu israelilaisia, niin eikö anteeksipyyntöä olisi kohtuullisempaa vaatia koko Israelille? Ja kuvitteleekohan hän, että israelilaiset ovat jotenkin pyhässä asemassa, että heillä olisi joku erityinen oikeus kieltää valtion kannalta kiusallisen materiaalin esittäminen?

Taideteos ei itsessään mitenkään kummallinen ollut. Sehän oli sitä paitsi vielä israelilaisen rauhanaktivistin tekemä! En oikein pysty kuvittelemaan, että hän olisi tarkoittanut teoksellaan provosoida lisää itsemurhaiskuja juutalaisia vastaan. Noh, sananvapaus on mielestäni perusihmisoikeus, ja sitä loukattaisiin mikäli Ruotsin valtio myöntyisi Israelin vaatimukseen näyttelyn purkamisesta. Museo saa tietenkin vapaaehtoisesti suostua purkamiseen (mitä se ei kuitenkaan näytä tekevän), mutta jos valtiotasolla siitä tulisi määräys, mentäisiin jo liian pitkälle.

Ei kommentteja: